РАИС проектира машини със SolidWorks

От година и половина РАИС разчита на партньорството си с ДиТра и SolidWorks за производството на машини, инструменти и оборудване за индустрията. Основният инструментариум, който компанията използва, включва базовото 3D чертане, SheetMetal и Simulation, с който се извършват проверки дали дадените детайли ще издържат на изискваното усилие.

„Продуктите ги използваме в проектирането на машините „от нула“. Работим по заданието на клиента и, освен, че проектираме и разчертаваме машините, ние ги проверяваме, изследваме за това дали ще бъдат достатъчно устойчиви на вибрации, натиск, усилия и т.н., а впоследствие изработваме 2D чертежите за механична обработка на детайлите“, разказва инж. Николай Терзийски, конструктор в РАИС.

Преди това компанията е използвала друг продукт, но екипът от конструктори се разраства постоянно и новите колеги предпочитат да работят със SolidWorks, тъй като в университета са обучавани на тази програма. „Това, че софтуера се предоставя безплатно на учебните заведения, е добро решение, защото кадрите идват вече обучени, с базови знания и умения. Затова и настоявах да я закупим и да не губим време за обучение на новите конструктори“, мотивира решението си за смяна на софтуера инж. Терзийски. Според него, така са успели да съкратят поне 5-6 месеца – времето за подготовка на един специалист. „Сега няма нужда да се инвестират толкова време, средства и усилия, защото специалистите идват обучени, а при нас обучението им продължава със специфични дейности по конструиране на нашите машини, по дизайна им, учат се да осмислят и да виждат стъпките в производството. Т.е. обучението започва от по-високо ниво, а не тепърва да се учат да чертаят“, обяснява той.

По думите му, основната разлика с аналогичните продукти е в специфичните пакети – SheetMetal и Simulation. „Листовият материал е най-неприятният материал за работа, защото когато го заваряваш или огъваш, винаги има опасност да се изметне, нещо да се обърка, но програмата позволява всичко това да се провери предварително и да е ясно, какво може да стане. В самия пакет има много удобни инструменти. Сравнявам го с други продукти, в които трябва да направиш 5-6 стъпки, а в тук е направено в една стъпка, така че чертането и проектирането е по-бързо и по-лесно“, разказва инж. Терзийски. Другият плюс според него е симулационната програма, която по думите му дава резултат, който 98% се доближава до реалността. „Това е много висока точност и аз се доверявам напълно на резултата от изпитването – щом на екрана е изписано, че ще се огъне с 2 стотни, в действителност се получава точно това“, коментира той.

Голяма част от екипа работи с продукта и предстои да бъде изготвена последната поръчка на компанията – за 12 машини, като всички те ще бъдат проектирани с програмата.

„Вече няма уважаваща себе си фирма, която обработва детайли или произвежда машини, да не използва CAD/CAM продукти. Ние сме с плаващ лиценз. Един от колегите ни, чиято работа е на място, при клиента, постоянно пътува и му се налага да ползва продукта от различни места. Плаващият лиценз позволява точно това – да се работи от всяко място на света. Продуктите, които предоставят възможност за споделена работа по даден проект, са добро решение. А ако изхождаме от позицията на нашите клиенти, възможността да имаш лесен достъп до проекта си с необходимата 3D визуализация, за да го покажеш на клиента, също е предимство. Развитието на CAD/CAM софтуера в посока на облачни решения също е потенциал, в чиято насока очаквам, че ще се работи“, завършва инж. Николай Терзийски.

Статията може да намерите в рубриката Проекти на списанието Digitalk CIO.