CAMWorks – CAM стандартът за българските потребители на SOLIDWORKS

През 2021 г. ДиТра отбелязва нов рекорден ръст в продажбите и внедряванията на водещото интегрирано в SOLIDWORKS решение за управление на NC машини CAMWorks. Това се случва точно четири години след премиерата на впечатляващата CAM система в България. Всички фирми, потребители на CAMWorks, активно използват пълноценната му интеграция в интуитивната и удобна среда на SOLIDWORKS. Част от тях са сред клиентите на ДиТра, използвали предлаганите от нея в продължение на повече от десетилетие CAM продукти на Delcam. За плавното преминаване между двете CAM технологии се погрижи опитният технически екип на ДиТра.

Сред множествето примери за подобно решение е ключовият клиент на ДиТра – Айгер Инженеринг, който стартира прехода от FeatureCAM към CAMWorks за управление на своя парк, включващ множество машини от различни поколения, с различна кинематика и различни системи за управление. Там бяха разработени постпроцесори за всички налични 3, 4 и 5-осни фрезови CNC машини и за пръв път в България влезе в действие модулът на CAMWorks за управление на нишкови ерозийни машини. Беше разработено специално приложение за автоматично генериране на технологична документация, което спестява на технолозите голяма част от рутинната работа и намалява риска от допускане на грешки.

Сред потребителите на CAMWorks има производители на пластмасови изделия, електрически табла и компоненти, на машини за месопреработка и месодобив, и др. Техническият университет във Варна стартира обучение по CAMWorks за своите студенти.

Функционалността на CAMWorks позволява да се програмира машинният парк на почти всяко българско металообработващо предприятие, в това число и машините от по-старите поколения като фрезите MAHO 1000, DECKEL FP 4 с управление Dialog 4 и Dialog 11 и стругове от сериите CP и СТ със ЗИТ 500, производство на ЗММ от близкото минало. Много от тях са реновирани и работят със заменени контролери, за които липсва документация и се налага внедряването да преминава през многократни тестове и настройки.

Напоследък в българските предприятия навлизат нови машини от водещи световни производители като DOOSAN, Spinner, HAAS, DMG Mori. Техните нови технологични решения налагат сериозни изисквания към средствата за програмиране и в този случай богатата функционалност на CAMWorks и гъвкавата му система за постпроцесиране позволяват да се използва максимално техният потенциал. Системата работи успешно както с 3-осни машини от типа на HAAS Mini Mill, 4-осни Doosan DNM 4500 и HAAS VF3 и VF4, така и с голямогабаритни машини със сложна кинематика от вида на LAGUN GTM3 и AWEA LP-4025YZF с автоматична смяна и индексиране на фрезовите глави. Генерираните с CAMWorks качествени NC програми значително увеличават ефективността на прецизните и скъпи 5-осни машини. Това се отнася за всички разпространени системи за управление – Sinumerik 840D, Heidenhain iTNC 530, iTNC 620, Fanuc 31i, използвани в машини като RAIS VMC-350, RAIS M550, DMG DMU75 monoBLOCK, DOOSAN VC 630 5AX и др.

Сложната кинематика на съвременните струго-фрезови машини и съчетаването в тях на различни технологични процеси също е предизвикателство за CAM системите, но у нас CAMWorks успешно е внедрен за програмиране на машини с два шпиндела и няколко инструментални супорта – DOOSAN PUMA 2100 LSY с Fanuc i Series, Spinner TC800 110 SMCY със Sinumerik 840D sl, DMG MORI CLX450 със Sinumerik 840D.

Да се програмират нишково-ерозийни машини с CAMWorks става все по-лесна задача. Системата позволява да се създават бързо и с минимален риск от грешки управляващи програми за различни класове машини – от съвременни AgieCharmilles CUT 20P до традиционно сложните за програмиране машини от по-старото поколение на AGIE – AGIEPLUS MM 295, Agiematic CD.

Статията може да намерите в рубриката „Съдържание от партньори“ на списанието Digitalk CIO.